Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Fort Vuren (dag 12)

Vandaag een heerlijke dag gehad met fietsen langs de Linge. Het is een schattig riviertje waarvan je niet zou verwachten dat het met 108 kilometer één van de langste geheel Nederlandse rivieren is. Langs de rivier liggen dijkjes, waarop kleine woningen zijn gebouwd, omgeven door stokrozen. Hier en daar kan een pontje je naar de overkant brengen. Deze tocht is echt de moeite waard.

Geofort

Dag 12_091 Dag 12_103

Onderweg kwam ik langs het Geofort in Herwijnen. Het is een fort met een museum erin die gespecialiseerd is op geologie. Hier kom je al spelende alles te weten over de opbouw van de aarde en over kaarten en kompassen. Er wordt bijvoorbeeld gesimuleerd dat je naar de kern van de aarde reist, of je speelt Minecraft met opdrachten die buiten plaatsvinden. Leuk voor zowel jong als oud!
www.geofort.nl

Fort Vuren

Dag 12_127 Dag 12_136

Fort Vuren maakt onderdeel uit van de Waterlinie, die ons begin 1900 moest beschermen tegen de Fransen en de Pruisen. Belangrijke steden werden destijds verdedigd door de forten. Het gebied daaromheen werd bij een aanval onder water gezet, zodat de vijanden en hun kanonnen het land niet meer in konden.

De Waterlinie was niet meer nodig toen in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen werden ingezet; water kon de vijand niet meer buiten houden en Rotterdam werd platgebombardeerd.

Fort Vuren is een indrukwekkend fort dat compleet gerestaureerd is. Je kunt eromheen, erop en je kunt er zelfs in logeren. Eigenaar Ben Spee vertelt ons er meer over:

Vorige

Spinning marathon, Culemborg (dag 11)

Volgende

Slot Loevestein (dag 13)

  1. Ligt het fort aan het rivierenpad?

  2. Prachtig wat is ons landje toch mooi met veel bezienswaardig heden.

  3. Om de hoek……zo mooi maar ook leuk en gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén