Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Slot Loevestein (dag 13)

Ik heb vandaag een mooie tocht gefietst langs de Waal. Van Fort Vuren ging ik naar Zaltbommel voor een stadsrondleiding en daarna langs de andere kant weer terug naar Slot Loevestein.

Slot Loevestein

Slot loevestein2

Slot Loevestein maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Waterlinie was een idee van Prins Maurits: Bij een vijandelijke aanval lieten de Hollanders het land overstromen, waardoor de Fransen en Pruisen met hun kanonnen er niet meer door konden. Dit deel van de Waterlinie is echter nooit in werking gesteld en de soldaten die hier woonden verveelden zich suf. Ze zochten zelfs bijbaantjes in de omgeving!

De ontsnapping van Hugo de Groot

Slot Loevestein staat bekend om de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621. Dit is zijn verhaal:

Dag 13_125

Johan van Oldenbarnevelt, destijds een invloedrijk man in deze omgeving, verschilde erg van mening met de hoogste baas van het land; Prins Maurits van Oranje. Hij vond bijvoorbeeld dat de provincie Holland meer te zeggen moest krijgen over de andere provincies. Daar was Maurits het niet mee eens. Op een dag liet hij Van Oldenbarnevelt op visite komen. Gelijk liet Maurits hem in de gevangenis gooien en later werd hij onthoofd.

Dag 13_124

Hugo de Groot, die adviseur was van Van Oldenbarnevelt, werd gevangen gezet in Slot Loevestein. Zijn tijd verdreef hij met het lezen van boeken en met schrijven. Daarom werd er regelmatig een nieuwe kist met boeken binnen gebracht. Zijn vrouw en kinderen kwamen bij hem in het slot wonen en op een dag bedacht zijn vrouw een list: Hugo de Groot heeft zich in de boekenkist verstopt en en de soldaten hadden niet eens door dat ze Hugo zó de gevangenis uit droegen!

boekenkist2

In de jaren daarna schreef hij nog veel belangrijke boeken over godsdienst, geschiedenis en rechten.

In het Slot word je met beeld en geluid de geschiedenis ingetrokken. Je kunt je er verkleden en er zijn verhalenvertellers die mensen zoals Hugo de Groot weer tot leven brengen.
www.slotloevestein.nl

Overnachting in Slot Loevestein

2015-07-13 20.37.05

Vannacht slaap ik in de Commandeurswoning bij het Slot. Hier sliepen vroeger de bevelhebbers van het leger. Ook kun je overnachten in één van de soldatenwoningen ernaast.

Rondje Pontje

Met de veerpont kun je een rondje maken tussen Fort Vuren, Gorinchem en Slot Loevestein. Alledrie maakten ze deel uit van de Hollandse Waterlinie.
Link: Rondje Pontje.

Dag 13_095

Vorige

Fort Vuren (dag 12)

Volgende

Het rustgevende Rivierenland (dag 14)

  1. Zoals in de film De drie musketiers. Toen kwam een musketier vermomd als hele dikke monik. Had een dode man om zich heen gedragen. En ging op bezoek bij de gevangene. Ze ruilden met de dode. En vertelde de wacht dat de dode was gestorven door de pest. Gelijk staken ze de brand erin en vergelijk was onmogelijk. De gevangene kon veilig om de monik geslagen de gevangenis verlaten.

  2. Mirre je blijkt er veel plezier in te hebben en we genieten van je verslagen!

  3. Mooi slot, hart aan verpand….

  4. ik zou blijven zitten, want de omgeving is zoooo mooi.

  5. “Beam me up, Scotty” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén