Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

De tuinen van Appeltern (dag 15)

De Tuinen van Appeltern. Ik heb er al veel verhalen over gehoord en het spreekt absoluut tot de verbeelding. Is het tuin met fruitbomen? Nee. Het zijn voorbeeldtuinen die ter inspiratie dienen voor mensen die hun tuin mooi willen vormgeven.

De tuinen van Appeltern

Dag 15_048 Dag 15_097

Ben van Ooijen, hovenier, had ooit bedacht dat het leuk zou zijn om een paar inspiratietuinen aan te leggen. De 3 tuinen waren het begin van iets groots: Nu zijn er ruim 200 stuks op een grondgebied van 22 hectare! Hier kun je de hele dag wel rondstruinen tussen de gele, paarse en rode bloemen, het vele groen, muurtjes en vijvers.

Er zijn in totaal 100 exposanten die de tuinen steeds weer veranderen en vernieuwen. Om die reden – en door de veranderende jaargetijden – kun je hier elk seizoen weer je hart ophalen.

Dag 15_095 Dag 15_105

Ik word rondgeleid door Corrien Jansen, al 17 jaar werkzaam in De Tuinen: “Je moet eigenlijk een soort balans vinden,” zegt Corrien “Afwisselend blad en bloem – puntig en rond blad – kleuren combineren.” En zo zijn er ook een paar voorbeeldtuinen die laten zien hoe het níet moet, zoals op de linker foto:

Dag 15_166 Dag 15_164

Wat een verschil, hè? Je ziet nu dat de verhouding tussen groen en verharding, een hoogteverschil en meer privacy de tuin veel gemoedelijker maken. Raken jullie al geïnspireerd? 🙂

Een deel van de 22 hectare wordt gebruikt voor Festivaltuinen. Die zijn ingericht rondom een bepaald thema en nu is dat Van Gogh (vanwege het VanGogh-jaar). In sommige tuinen kun je heel goed een werk van de beroemde schilder herkennen, zoals bijvoorbeeld deze:

Dag 15_137 Dag 15_136

Met de “Fluistertour”, een audiotour, kun je het bordje scannen en krijg je bij de tuin een mooi verhaal te horen. Zo kun je op je gemak meer te weten komen over de tuinen die jou interesseren.

Sommige bezoekers vinden het gewoon lekker om hier de hele dag rond te kijken, te voelen en te ruiken. Anderen zijn echt op zoek naar inspiratie. “Als je er zelf niet goed uitkomt, dan kun je ook advies krijgen. Iedere zaterdag en zondag is hier een tuinarchitect aanwezig die op afspraak tuinadvies geeft.” aldus Corrien.

Dag 15_129 Dag 15_139

Er worden ook weekenden georganiseerd rondom een bepaald thema. Zo is er bijvoorbeeld muziek, leer je meer over het ontwerpen van tuinen of is er een spiritueel weekend. Ook werd hier laatst de Fleurig-beurs georganiseerd.

Ik heb nog maar een deel van alle tuinen kunnen bewonderen en kan hier nog wel uren rondstruinen. “Zelfs na 17 jaar word ik er nog blij van om hier rond te lopen. Het is erg mooi en iedere keer weer anders.” verzucht Corrien.

Vorige

Het rustgevende Rivierenland (dag 14)

Volgende

Wijnhoeve De Colonjes (dag 16)

12 Comments

  1. Kitty van Eijndhovenis dit iets om een keer heen gegaan

  2. Prachtige kleuren

  3. Hier ga ik zeker een keer heen.

  4. Ben er nog nooit geweest, lijkt me wel heel mooi. en als ik mijn tuin zou kunnen veranderen, zou ik alleen wit, zacht roze en grijstinten willen en een stukje gras. Wel moeilijk, want ik vind zooo veeel planten mooi, eigenlijk bestaan er voor mij geen onkruid en lelijke planten.

  5. Prachtige foto’s!!

  6. prachtig! Wat een mooie kleuren

  7. oh, daar wil ik ook nog s heen! ik wens mezelf een grotere tuin, en ik zou een extra (grote) vijver aanleggen;

  8. Rozen die het hele jaar door bloeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén