Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Nijmegen per waalscooter (dag 18)

Nijmegen is een stad met een rijke historie. Peter Oversteegen en ik maken een ritje op de Waalscooter. Vanaf de Waalkade kun je Nijmegen heel mooi zien liggen. Het is druk in de stad, want het eerste Vierdaagsefeest komt er vanavond al aan. Overal worden podia opgebouwd, staan kermisattracties en zijn zoals verwacht de wegen afgesloten. Wat een enorme happening moet dit worden, ik heb er nu al zin in! Maar goed, nu eerst een ritje op de Waalscooter. Leuk, want ik ben hier nog nooit geweest.

Nijmegen per waalscooter

Dag 18_032

We rijden over een brug die “De Oversteek” heet. Een mooie naam voor een brug, maar daar blijkt nog veel méér achter te zitten. We gaan weer een stukje terug in de tijd: “In de Tweede Wereldoorlog probeerden de Amerikanen de Waalbrug in handen te krijgen.” vertelt Peter “Ze wilden alleen wel dat hij heel bleef omdat ze de brug zelf goed konden gebruiken. Om hem niet te beschadigen, gingen ze met veerpontjes naar de overkant. Het is uiteindelijk gelukt om de brug in handen te krijgen, maar er zijn wel 48 mannen omgekomen.” Hij vertelt verder: “Zie je die lampen op de brug? Elke avond gaan ze één voor één aan, om alle 48 soldaten te eren.”

De operatie bleek helaas voor niets; de geallieerden konden niet snel genoeg bij de Rijnbrug in Arnhem komen (hier komt de uitspraak ‘een brug te ver’ vandaan) en de Duitsers waren op dat moment (nog) te sterk.

We scooteren verder naar de overkant van de rivier. Hier hebben we een spectaculair uitzicht over de stad Nijmegen. Wat een geluk hebben de inwoners van deze stad met zulke mooie natuur eromheen! De zeven heuvelen heb ik vanmorgen bedwongen en het was ‘zwetend genieten’. Ik zag er veel fietsers, wandelaars en hardlopers. En dan die rivier voor de deur..! De gemeente is er bezig met een herbestemmingsproject en het eiland in het midden wordt geschikt gemaakt voor recreatie. Een vakantie-eiland naast de stad, wat wil je nog meer? 🙂

Dag 18_056

Wist je trouwens dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is? Het is gesticht door de Romeinen en had al in het jaar 98 stadsrechten. Hier zit een leuk linkje met de Vierdaagse: In de Romeinse tijd streden gladiatoren om leven of dood. De winnaar werd bij zo’n gevecht altijd bedolven onder de gladiolen (bloemen). Zo werd de gladiool een symbool voor kracht en overwinning. Tijdens de laatste dag van de Vierdaagse komen de wandelaars door de “Via Gladiola” zoals de Sint Annastraat dan wordt genoemd. Bij de intocht krijgen de wandelaars van de toeschouwers… Gladiolen!

Voor meer informatie ga je naar: De Waalscooter.

Vorige

De draisine van Groesbeek naar Kranenburg (dag 17)

Volgende

Overstromingen en dijken (dag 19)

  1. Dit zijn snelle kilometers! Maar die tellen vast niet mee

  2. Volgens mij hebben die gladiolen iets met Romeinse sport wedstrijden te maken.

  3. hahaha! das weer eens iets anders dan je fiets!!! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén