Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Fort Pannerden (dag 20)

De krakers hebben een mooie plek uitgezocht om te wonen. Hier, op de kruising van de Rijn en de Waal, staat een verlaten fort waar toch niemand naar omkijkt. Het uitzicht is fenomenaal. Ze leven er riant met hun kippen, moestuintjes en wietplantages. Slapen doen ze in hangmatten of op bedden van stro, net zoals de militairen deden die er vroeger woonden.

Fort Pannerden

Dag 20_005

Het is 2005 en de krakers hebben een band opgebouwd met deze plek. Het fort maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het is te lang verwaarloosd geweest. Daarom geven ze rondleidingen aan iedereen die maar interesse toont en ook aan de burgemeester willen ze laten zien dat dit fort de moeite waard is om te behouden!

Het fort dateert uit 1871 en was bedoeld om de Duitsers buiten te houden. Er was ruimte voor 280 militairen, maar toen de Duitsers uiteindelijk kwamen, hebben ze welgeteld één dag stand gehouden en toen gaven ze zich over. Het fort kon niet op tegen een dreigend bombardement.

Dag 20_035 Dag 20_017

Bijzonder aan dit fort zijn de kazematten en de enorme L15/25 kanonnen die erin stonden. Daar is er nog maar ééntje van over (men kon het staal ergens anders beter gebruiken.) en die staat in het Nieuwe militaire museum in Soesterberg. Het kanon kan wel 7 tot 10 kilometer ver schieten, dat is van hier tot aan het Duitse Kleef!

Het is 2006 en de krakers geven een groot feest. Even geen rondleidingen vandaag! De hele dijk staat vol met half-kapotte, felgekleurde busjes uit heel Europa en de geur van wiet is al van ver te ruiken.

Dag 20_032 Dag 20_022

De volgende ochtend ligt iedereen nog uit te brakken als plots iemand door een megafoon schreeuwt: “Jullie moeten nu uit het fort komen, anders gaan we ontruimen!” Het is de Mobiele Eenheid. Ze hebben het fort met 200 man omsingeld. De krakers proberen zich nog te verweren en ketenen zich vast aan het fort.

Deze laatste veldslag bij Fort Pannerden werd gewonnen door de M.E. en sindsdien is het fort onbewoond en geopend voor publiek. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling inclusief een replica van één van de kanonnen, die in januari 2016 klaar moet zijn.

Meer informatie: Fort Pannerden

Vorige

Overstromingen en dijken (dag 19)

Volgende

Nijmeegse Vierdaagse (dag 21)

19 Comments

 1. Ik ben er vroeger weleens geweest tijdens een feestje 🙂 het was erg spookachtig binnen! Gigantisch lange gangen!

 2. Als je toch kraak neem dan een kasteel lijkt me heerlijk met iemand die echt van je hou

 3. Er zal best een paleis zijn die netjes onder houden moet worden. .

 4. Een vuurtoren of een molen, grappige vorm en veel hoogte, dus mooi uitzicht.

 5. Jij komt nog eens ergens

 6. de zonneberghoeve op de st.Pietersberg, maastricht

 7. Michel Brenda Gerritzen-van Huenen

 8. op alle mooie plekken wel, alleen staan er vaak geen gebouwen haha! in Nijmegen vind ik hotel belvoir wel een geschikt plek (met groots uizicht)

 9. Zo jij komt nog eens ergens.

 10. Paleis Soestdijk. Staat leeg en ze weten nog niet wat ze er mee willen. Ze loven zelfs nog een bedrag uit voor een goed idee als bestemming.

 11. wist helemaal niet dat daar zo’n groot fort lag, ga ik maar eens kijken… leuk voor de kleinkinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén