Bij fietsknooppunt 29 staat een verrassing op mij te wachten: Sjors! Deze skatende sportieveling rijdt een heel eind met me mee over de dijk naar Renkum. Het is een heerlijke tocht vanwege het uitzicht èn dankzij de wind die voor wat verkoeling zorgt.

Fietstocht

Dag 3_026

Dag 3_044 Dag 3_041
Het is zo warm, dat zelfs de dieren verkoeling zoeken in het water.

Met het veerpontje van Renkum steken we over en we gaan spontaan in op een last-minute uitnodiging om de Renkumse molen te bezoeken. Hij is recent opnieuw opgebouwd en je kunt er de geur van nieuw hout nog ruiken. Morgen is er trouwens het Molen IJs Festijn. Voor iedereen die 39 graden te heet vindt om te fietsen 😉

Het Airborne museum

Dag 3_077 Dag 3_079

Het toppunt van mijn dag is echter het Airborne museum in Oosterbeek. De Slag om Arnhem staat hier centraal en het museum heeft een enorme collectie spullen uit die tijd. Ik word rondgeleid door Roland Broekhorst, die er al 22 jaar werkt en bomvol verhalen zit. Hij laat me een kist zien waarin dozen zitten met de tekst ‘Biscuits’ erop: “Deze werd gedropt aan een rode parachute.” vertelt Roland “Dat betekent doorgaans dat er wapens en munitie in zit. Foutje van de Engelsen. Hij landde op een schoolplein en de kinderen hebben er nog weken van gesmuld!”

Op de onderste verdieping aangekomen, weet ik niet wat ik zie. Ik ben middenin de oorlog terecht gekomen! Bommen vliegen mij om de oren en overal staan tanks en liggen soldaten. Twee Nederlanders verschuilen zich in een kelder. Engelse troepen rennen richting hun post om de missie tot een goed einde te brengen…

Dag 3_104

Tevergeefs. Deze slag werd in 1944 niet door de Engelsen gewonnen. 95.000 Arnhemmers moesten gedwongen door de Duitsers hun woning verlaten, waarna deze werden leeggeroofd. Een deel van die spullen komen, naast het oorlogsmateriaal, binnen bij dit museum. Roland: “Als alle mensen in Arnhem hun zolders zouden uitruimen, dan kunnen we wel vijf van dit soort gebouwen vullen.” Op mijn vraag of hij dat zou willen, antwoordt hij volmondig “Ja”. Er zijn nog ontzettend veel verhalen te vertellen en hij heeft de puzzelstukjes nog lang niet compleet. “Het is echt een levenswerk”.

Zo nu en dan komen hier mensen die op zoek zijn naar hun familiegeschiedenis. Die onrust vindt hier een plek. Sommigen van hen verlaten met tranen van ontroering het museum.

Mij laat het ook niet los. Ik denk nog uren na over de Arnhemmers, de parachutisten, de grondtroepen en hun families. Een museum vol met tastbaar materiaal en een hele berg indrukwekkende, ontroerende en dappere verhalen is alles wat er nu nog van over is.