Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Hanzestad Harderwijk (dag 38)

De Hanze was tussen de 12e en 16e eeuw een machtig netwerk van handelssteden die samenwerkten. Er werd bijvoorbeeld gehandeld in vis, hout en granen. De hanzesteden bouwden stadsmuren en daarbinnen werden markten gehouden en mooie huizen gebouwd van het geld dat ze verdienden.

Hanzestad Harderwijk

Het netwerk van hanzesteden strekte zich uit over een groot deel van noord-Europa. Veel handelssteden lagen aan de Oostzee, de Zuiderzee (nu IJsselmeer), maar ook langs rivieren zoals de IJssel kun je handelssteden vinden, zoals bijvoorbeeld Zutphen.

Een zonnige dag

Vandaag ben ik in Harderwijk, ook een hanzestad. We huren een bootje bij Veluvia. Samen met Laura van Harderwijk altijd welkom maak ik een prachtig vaartochtje over het Randmeer. Het is hier helemaal niet diep; maar zo’n 60 centimeter en dat maakt het meer erg geschikt voor watersporten zoals (kite-)surfen en parasailen. Het is een mooie dag en dus is het druk op het water en op het strand van Harderwijk.

Het geluid van walrussen uit het dolfinarium klinkt door de hele stad. “Ik vind dat wel gemoedelijk.” zegt Laura. “Het is wel jammer dat veel mensen Harderwijk alleen van het dolfinarium kennen, want er is hier zoveel méér te doen!” Dat bleek ook wel uit mijn vorige bezoekje aan het mooie oude stadscentrum, waarvan ik een fotoreportage maakte op Facebook.

Vis

Laura laat me allerlei foldertjes zien met evenementen die er deze zomer georganiseerd worden: Een muziekevenement, een fietsevenement en natuurlijk de Haringdagen, want Harderwijk staat bekend om de vis. In de Hanzetijd werden vooral ansjovis en haring verhandeld.

Toen de afsluitdijk klaar was in 1932, was het snel gedaan met de visstand in de voormalige Zuiderzee. Voor veel vissers was er geen werk meer. Ze gingen in fabrieken werken. “Het verhaal gaat dat de vissers zo verdrietig waren dat ze niet meer konden vissen, dat ze met een omweg naar hun werk gingen om niet langs de haven te hoeven.” vertelt Laura.

Paling doet het nog wel goed in de Zuiderzee. We brengen een bezoekje aan een palingrokerij. Mensen komen van heinde en verre hiernaartoe om paling te halen. Om de palingstand in het IJsselmeer op peil te houden, zet Dries van den Berg voor elke gevangen paling 3 jonge exemplaren uit in het meer.

We halen een broodje bij de bakker en smullen die op op het strand van Harderwijk. Vanuit het mooie oude centrum loop je er in een minuut naartoe. De zon schijnt, iedereen is vrolijk. Ineens hoor ik mezelf zeggen: “Nou, ik denk dat ik hier ook maar een huisje ga zoeken!” Laura’s missie is geslaagd 😉

Gelderse Streken
Dag 38 022
Dag 38 026
Dag 38 078
Dag 38 080
Dag 38 089

Vorige

WK Voltige Junioren (dag 37)

Volgende

5000 Kilometer fietsen

24 Comments

 1. Elburg is ook erg leuk vonden wij wat kleinschaliger! En leuk fietsen daar in de omgeving.

 2. Kampen, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem. Zwolle. De laatste 3 in Overijssel. 😉

 3. Kampen vind ik mooi vooral de brug de oude kerken en gebouwen daar

 4. Mijn geboortestad Deventer (maar daar kom ik al vaak) en vooral Zutphen. Schijnt erg mooi te zijn.

 5. Mooi foto’s allemaal

 6. doesburg hardewijk kampen

 7. Zutphen staat op mijn verlanglijstje.

 8. Mooiiiii kom regelmatig in die omgeving. Fam.

 9. de Hanzesteden zijn een klasse apart

 10. hoi Mirre, ja dat was nog eens een feestje! (en nog steeds mooi weer)

 11. Dat is mooi om te zien ! Je treft het nog steeds met het weer. Komende week wordt ook nog goed!!!

 12. prachtig plaatje Mirre wat ze allemaal niet met licht kunnen doen

 13. Je brengt me op een idee. Daar moeten we weer eens weer naar toe!

 14. dat vind ik prachtig om te zien.

 15. Jeugdsentiment 🙂 Hebben ze ook nog steeds open lucht filmvertoningen in de zomer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén