Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Wijn proeven @Wijnmuseum Arnhem (dag 4)

Het was een warme dag vandaag. Mensen, koeien en zelfs varkens zochten verkoeling in de Nederrijn. Overal in Arnhem sprongen mensen in fonteinen en werden waterballonnen gevuld. De sfeer was opperbest. En geef ze eens ongelijk!

Wijn proeven @ Wijnmuseum Arnhem

Dag 4_024 Dag 4_025

Ook werd ik rondgeleid door het Wijnmuseum Arnhem. Een relatief klein gebouw bovenop een wijnkelder van een hectare groot! Het is bijna niet voor te stellen wanneer je ziet hoe dicht de huizen hier op elkaar staan.. Die huizen zijn er echter later pas op gezet.

Je waant je in het buitenland

Dag 4_028 Dag 4_031

De smalle bakstenen gangetjes geven je gelijk het gevoel door een wijnkelder in Frankrijk te lopen. In de nissen staan poppen die uitbeelden hoe de druiven verbouwd en verwerkt worden. Ook staat er een grote holle boom; een kurkeik. Het schors kun je uithakken en als je dat in de goede vorm doet, dan is het al gelijk een kurk zoals die op de wijnfles zit! Er is ook een kurkentrekkermuseum, de grootste ter wereld. Er zit van alles bij; van poppen tot kwastjes.

We dalen af naar de echte wijnkelder. Hier is het zo koel, dat je er op een dag als dit wel de heel lang kunt blijven! De enorme wijnvaten zijn inmiddels niet meer in gebruik omdat hier geen wijn meer geproduceerd wordt. Bovendien zijn wijnkelders eigenlijk niet meer nodig, omdat we nu airconditioning hebben. Wel is er opslagruimte voor mensen die wijn kopen en het nog een paar jaar willen laten rijpen. Kratten vol flessen uit bijna ieder jaartal vanaf 1945 staan er opgestapeld.

Antieke spullen

Dag 4_038 Dag 4_043

In een prachtige uit hout gesneden kast staan de mooiste glazen. “De kast is van dezelfde maker als van de meubels van de Titanic. De eigenaar had er geen plek meer voor en heeft hem hierheen gebracht.”

“Wist je trouwens dat Gelderland de grootste wijnproductie heeft van alle provincies? Bijna 100% van de Nederlandse wijn komt hier vandaan.”
Na al die informatie over wijn lusten wij wel een slokje. Onder de grote boom op het terras komen de flessen tevoorschijn. “Iedereen heeft zijn eigen smaak, dus je kunt eigenlijk niet algemeen bepalen welke lekker is en welke niet.”

Wijn proeven

Tijdens de wijnproeverij krijgen we een spoedcursus ‘Hoe doe ik belangrijk met wijn’, want als iemand vraagt hoe de wijn is, dan moet je daar natuurlijk wel een zinnig antwoord op kunnen geven:

“Pak het wijnglas maar vast bij de voet. Ja? Heb je hem? Houd hem nu scheef en kijk een beetje moeilijk, alsof je aan het nadenken bent. Daarna draai je de wijn rond in het glas en steek je je neus erin. Neem nu maar een slok. Flink slurpen! Er moet zuurstof bij komen, want dan proef je hem beter. Nu laat je een ongemakkelijk lange stilte vallen. (…) En dan zeg je: ‘Ik vind hem complex!’ Ik pas hem regelmatig toe en het werkt altijd!”

Dag 4_046

Vorige

Het Airborne museum (dag 3)

Volgende

IJs van Co, Hoenderloo (dag 5)

  1. Proost, op je gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén