Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

De heldendaad van Haanappel in Doesburg (dag 52)

“Mijn achternaam is Haanappel” zegt Francien “Ik zal jullie zo vertellen waarom dat zo bijzonder is.”
We rijden in een koets door Doesburg en onderweg vertelt Francien ons allerlei weetjes over de stad, zoals waarom de Bergstraat het “Verbrande Stroatje” wordt genoemd. Ooit stonden er alleen houten huizen en vloog alles in brand!

De oude hanzestad Doesburg

Ook komen we langs de oudste horecagelegenheid van Nederland; de Waag. Vroeger dronken mensen alleen maar bier, omdat het water niet schoon genoeg was om te drinken. De Waag was een handelshuis waar mensen spullen binnenbrachten om te verkopen en er bier voor terug kregen als ‘betaling’. Nu kun je er nog steeds allerlei soorten bier krijgen, maar óók de beste mosterdsoepvan Doesburg (ze hebben er een prijs mee gewonnen).

Bij de Martinuskerk wijst Francien op de Torensteeg. “Vrijwel elke kerk heeft zo’n steeg tegenover de ingang. Die werd gebruikt om paarden doorheen te laten lopen. Die trokken dan via een katrol de stenen omhoog om de toren te kunnen bouwen.”

De heldendaad van meneer Haanappel

Op een hoek van de Martinuskerk zit een wel héél merkwaardige steen met een handafdruk erin. De “Haanappelshand” is een aandenken aan de dag, héél vroeger in 1700, toen de kerktoren nog van hout was en in brand stond. Meneer Haanappel bedacht zich geen moment en rènde naar boven om de brand te blussen. Te laat… De toren stond al in lichterlaaie en ook de trap naar beneden vatte vlam. De enige uitweg die meneer Haanappel zag was door zich via het klokkentouw naar beneden te laten zakken. Het touw schuurde door zijn handen en toen hij beneden aankwam, zat er bijna geen vlees meer op. Zijn vrouw schrok er verschrikkelijk van…

Francien: “Drie op de vijf afstammelingen van Haanappel hebben om die reden nog steeds eelt op de handen.” Ik neem haar mooie verhaal met een flinke korrel zout.

Even later rijden we door hartje Doesburg. “Kijk, daar heb je er één!” zegt Francien, “Een Haanappel.” Ze vraagt aan de stokoude man of hij misschien aan ons zijn handen wil laten zien. Dat wil hij wel en verdraaid! Hij heeft inderdaad eelt op zijn handen!!

Dag 52 078

Dit artikel maakt onderdeel uit van de campagne 5000 Kilometer door de Gelderse Streken.
Lees verder over Elburg, Harderwijk, Deventer, Alkmaar, Amersfoort, of bekijk de sfeerimpressie van Culemborg.

Vorige

De Mannenshopgids, Zutphen (dag 51)

Volgende

De Spelerij / uitvinderij (dag 53)

24 Comments

 1. Ha! Je bent nu met het pontje bij Olburgen gegaan!

 2. waarheid ik was er ook bij met de brand ha ha prachtige foto’s op je blok Mirre slaap lekker en niet zeeziek worden hoor

 3. Dat incident heet werk. Duh. 🙂

 4. Wat leuk dat ik je vandaag in Doesburg tegenkwam!

 5. Was een leuke rit in de huifkar en kom nog eens terug naar Doesburg! Veel succes !!

 6. Zou zo maar kunnen als ze stevig met hun handen moeten werken.

 7. Was weer een mooi verhaal . Vandaag weer een mooie dag geniet ervan!!!

 8. Heerlijke stad Doesburg

 9. Dat is waar. Vroeger bij een collega kwam iemand van de familie Haanappel en zin had echt e handen vol eelt. Was een verhaal van de toren.

 10. Wil je mijn handen zien?

 11. Mijn oma was Maria Haanappel, ze trouwde in 1900 met Joh. Benraad en ja hoor, de eelthanden heeft ze aan de Benraadjes doorgegeven!!!!

 12. Eelt handjes van Jet Starink en mijn dochter Puck Veldhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén