Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

De vier Gelderse streken (dag 58)

Al 58 dagen lang fiets ik door de vier Gelderse streken. Alle vier zijn ze heel verschillend en hebben ze elk hun eigen charme. Voor elk wat wils, maar wat vind je precies waar?

De vier Gelderse streken

Dag 58_024

Kastelen

De meeste kastelen vind je in de Achterhoek. Je kunt er zelfs een 8-kastelentocht doen van 32 kilometer, zó dicht liggen ze soms bij elkaar… Er waren in Gelderland wel 390 middeleeuwse kastelen en adellijke huizen waarvan er zo’n 170 bewaard zijn gebleven. Ook in Rivierenland kom je veel kastelen tegen, zoals Slot Loevestein.

Mooie fietspaden op onverwachte plekken

Deze kom je tegen in de Achterhoek. Soms steek je een paadje in dat nauwelijks te zien is vanaf de grote weg. Je fietst er langs weilanden en door bossen. Ineens besef je hoeveel ruimte er in Nederland is, want dit stukje land heb je helemaal voor jezelf. Dit gebied is er voor de avontuurlijke fietser of wandelaar die er bij voorkeur van houdt om ‘s avonds in een tentje of caravan te bivakkeren.

Gezellige steden

Hiervoor moet je in de regio Arnhem-Nijmegen zijn.

Nijmegen is natuurlijk bekend vanwege de Vierdaagse, maar ook buiten de Vierdaagse om is er genoeg te beleven. Je kunt er shoppen of genieten van één van de foodtrucks langs de Waal. Op het eiland Lent wordt hard gewerkt aan een nieuw recreatiegebied.

In de mooie stad Arnhem prijken de straattekeningen met Van Gogh erop nog steeds op het Velperplein en als je even de stad uit wilt, dan waai je lekker uit op de dijkjes bij de Nederrijn.

Oorlogsverleden

Wil je meer weten over het oorlogsverleden van Nederland? In de buurt van Arnhem-Nijmegen is veel gevochten zoals bij de Nederrijn, maar ook oostelijker bij Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Alles over de Slag om Arnhem kom je te weten in het Airborne museum in Oosterbeek.

Uitwaaien op de dijk

Dat doe je natuurlijk in Rivierenland. Op het ene moment fiets je langs de Nederrijn, dan weer langs de Waal en als je even doortrapt dan rol je zomaar langs de Maas. Elke rivier is weer heel anders. Je komt helemaal tot rust als de wind door je haren waait tijdens het fietsen op de dijk. Of wil je misschien een eindje struinen langs de Waal?

Wilde natuur

Voor groot wild ga je naar de Veluwe. Eindeloos kun je hier fietsen over de goed aangelegde fietspaden. Langzaamaan kleurt de heide steeds feller paars. Ik kan niet wachten tot ik weer op de Veluwe ben… Daar wonen vriendelijke mensen die veel van het buitenleven houden, maar er woont ook groot wild zoals edelherten en wilde zwijnen. Het is altijd weer een verrassing wat je er tegenkomt.

Wat vind jij de mooiste plek van Gelderland?

Fietsroutes en blogs over fietsen vind je hier.

Vorige

De beste restaurants van Gelderland (dag 57)

Volgende

Ladies Week, profronde Tiel (dag 59)

37 Comments

 1. Achterhoek natuurlijk! 😉

 2. Veluwe. Heerlijk de bossen en de hei. Daar voel ik me thuis en is ook gelijk hetgeen wat ik vanuit het noorden mis.
  De laatste tijd voel ik mij hier zo gejaagd. En ben dan blij met de veluwe.

 3. voor wat betreft de natuur en de gemoedelijkheid van de mensen trekt mij het meest de Veluwe en de Achterhoek

 4. Tja de Achterhoek. Alhoewel de andere streken ook heel mooi zijn. Door mijn werk kwam ik overal en heb daardoor vele mooie plekken gezien. 🙂

 5. Veluwe natuurlijk meest natuurl(rijk).

 6. Ik ben blij dat ik vanuit de Randstad in 1991 gekozen heb voor de Veluwe (Apeldoorn). Ik voel mij hier echt thuis!

 7. Het is moeilijk kiezen mijn man en ik fietsen erg veel en overal is het prachtig als je er maar oog voor hebt.
  Gelderland levert je mooie streken en zo is het.

 8. Allen erg mooi maar voel me wel bevoorrecht dat ik de achterhoek mag wonen. Zo een gevarieerd landschap en erg gemoedelijk.

 9. De veluwe en morgen gaan we HELAAS na twee fantastische weken weer naar huis:(Hoenderloo♡it

 10. Nijmegen – Wijchen en omgeving natuurlijk

 11. Achterhoek. Rust en ruimte. Afwisseling in landschap. Bossen en weilanden

 12. Alles is mooi. Maar iedereen is welkom in onze bb balgoy n land van maas en Waal in balgoy op de grens van Brabant en Gelderland.

 13. Die keus zou ik niet kunnen maken, want Gelderland is een samenbundeling van natuur in vele vormen. De bossen trekken mij het meest, maar ook ons schitterende heidegebied in augustus is niet te versmaden. Nee, ik weet het echt niet!

 14. Woon in Rotterdam maar sta op de camping in De Valk. Lopen elke week wel een of meer routes van het Veluwe Zwerfpad. Wat is de Veluwe prachtig en we zien heel regelmatig wild. Dan is onze dag helemaal goed!

 15. Sinds jaar en dag de veluwe! Hoewel het rivierengebied waar we jou troffen ook erg mooi was!!

 16. Ik ben gesteld op alle delen van Gelderland. Alles heeft zijn charme en schoonheid. Maar in Apeldoorn ik woon en mijn leven heb- zo tussen bos, heuvels en heide van de Veluwe ten westen en de weilanden, koeien, weidse luchten en de rivier van de IJsselvallei ten oosten, dat is wel mijn plek.

 17. Gelderland is mooi hoe je en wat je bekijkt er is voor ieder wat ?je moet het zien en willen zien !

 18. Het blijft ieder keer ontdekken en genieten in alle streken !

 19. De Veluwe (zoom) tussen Arnhem, Apeldoorn en Dieren vind ik het allermooist in elk jaargetijde

 20. Ik hou van afwisseling

 21. Het afwisselende landschap van de Gelderse Vallei, maar ook op de Veluwe zelf fiets ik graag.

 22. Het gebied rond de Goudsberg Lunteren met het Wekeromse zand is meer dan 1000 hectare bos, heide en stuifzand en de heide staat nu prachtig in bloei en het spotten van wild is ongeevenaard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén