Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Huifkartocht landgoed Staverden (dag 71)

[notphone]

[/notphone]
De wielen van het rijtuig komen piepend in beweging. Het paard snuift. Ze heeft -net als wij- wel zin in het tochtje over het grote landgoed van kasteel Staverden. Jan ment het paard en vertelt onderweg uitvoerig over het landgoed. Af en toe wordt hij aangevuld door Hans, die achterin zit.

Huifkartocht landgoed Staverden

Zonnestralen schieten tussen de takken door en veroorzaken een mooi schaduwspel op de grond. “Er zitten hier veel herten en wilde zwijnen” vertelt Jan “en we hebben ook witte pauwen.” Witte pauwen? Die heb ik nog nooit gezien! Dat klinkt sprookjesachtig.. We letten goed op of we wilde dieren zien en we worden al snel beloond: Bij de Hierdense beek zien we een ijsvogel op een takje!

De laatste landgoedeigenaar was Herman Theodoor s’Jacob. Hij had veel boeren onder zich, die kippen, koeien en varkens hielden. Ze leidden een goed bestaan. Eéns in de zoveel tijd moesten ze de landheer betalen in het “Betaalhuisje”. Alle boerderijen, het betaalhuisje en de jachthut staan er nog steeds in volle glorie.

Een pauwenkreet schalt over het landgoed. Er zitten er wel 27. Door de aanwezige vossen hebben een aantal van hen het niet overleefd, maar gelukkig zijn er inmiddels weer kleintjes bij gekomen. Deze pauwen horen echt bij het landgoed, ze waren er al in 1323, toen Reinald II tot ridder werd geslagen. Hij droeg pauwenveren op zijn helm en sindsdien werd men verplicht om pauwen te houden op het landgoed, zodat de hertog zijn helm met pauwenveren kon bekleden.

We bekijken alle uithoeken van het landgoed, maar zien geen herten of wilde zwijnen. Ik vind het niet erg, ik geniet al enorm van deze tocht op de koets. Wat een rijkdom! Je waant je zomaar van adel.

Wil je een huifkartocht maken over landgoed Staverden?
Voor meer informatie: http://www.landgoed-staverden.nl/huifkartocht

[notphone]

Dag 71_060

Dag 71_063

Dag 71_070

[/notphone]

Vorige

’t Veluws Zandsculpturenfestijn (dag 70)

Volgende

Sauna: de Veluwse Bron (dag 72)

25 Comments

  1. Vanmiddag langs gekomen, indrukwekkend landgoed!

  2. Mooi hè!! Deed het waterrad ook nog iets?

  3. Mirre wat zal je genoten hebben van de verhalen van Jan en de prachtige natuur in de omgeving daar ik ga daar vaak naar toe om herten te kijken

  4. Weer een mooi verhaal en wat is het daar mooi !!!

  5. Prachtige omgeving hoor.

  6. Wij zijn er geweest. Genoten

  7. Daar woonde Eleonora, prinses van Engeland, en ving haar petekind Leonora van Barchem op, toen die tegen haar zin moest trouwen. Super romantische plek

  8. Hele mooie omgeving, ik kom daar regelmatig en het verveelt nooit !

  9. IJsvogeltje gezien? Prachtig daar, in alle seizoenen!

  10. Zo leuk om te doen. Met mooie verhalen in plat Veluws van de koetsier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén