Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Bridge to Liberation experience, Arnhem (dag 80)

[notphone]

[/notphone]
71 Jaar geleden hebben de geallieerden geprobeerd om Arnhem te bevrijden. De operatie “Market Garden” mislukte. Nog steeds wordt dit ieder jaar herdacht in het bijzijn van de nog overgebleven veteranen. Ik vind het heel bijzonder om hierbij aanwezig te zijn, vooral omdat er nu nog mensen bij zijn die het daadwerkelijk hebben meegemaakt.

Bridge to Liberation experience, Arnhem

Airborne herdenking

De herdenking vindt plaats bij het Airborne-monument in de Berenkuil. Iemand vertelt een verhaal over één van de soldaten. Het is een voorbeeld uit velen. Er wordt muziek gespeeld door het orkest en ondertussen leggen de Engelsen, Canadezen, Amerikanen, Duitsers en Nederlanders om de beurt kransen. Het water plenst met bakken uit de hemel. Dat is misschien wel toepasselijk.

Na de herdenking wordt ons vriendelijk verzocht om langs de weg te gaan staan waarover de veteranen zich zullen verplaatsen. Zodra de oude mannen langslopen wordt voor hen geklapt. Een moment om erbij stil te staan wat zij voor ons betekend hebben.

Bridge to Liberation experience

Onder de John Frostbrug ligt een heel groot drijvend podium. Het is smoordruk op de kade (maar niet zo druk als vorig jaar, toen het zomers weer was). Naast een aftellende klok staan twee foto’s van militairen. Eén van hen is Jacob Groenewoud, een Nederlander die in Engeland in dienst trad en later terug naar Nederland kwam om mee te vechten in operatie Market Garden. Zijn verhaal wordt in een film vertoond op groot scherm, ondersteund door dans en vuurwerk. Tussendoor zijn er optredens van onder andere Blaudzun en Van Velzen, die een toepasselijk lied spelen.

Veel mensen weten niet precies wat er gebeurd is tijdens operatie Market Garden, maar wel dat het veel impact heeft gehad op onze grootouders en misschien wel ouders. Dit verhaal laat zien wat er eigenlijk gebeurd is en waar het misging.

In de omgeving kun je veel over de Slag om Arnhem te weten komen, bijvoorbeeld in het Airborne museum, tijdens de Airborne wandeltocht of de Liberation Route, maar nergens kom je zoveel veteranen tegen als hier bij de Bridge to Liberation experience.

Emotioneel

Binnen in het restaurant is een apart gedeelte voor veteranen. Sommigen komen hier al veertig jaar. Ik spreek een mevrouw die één van de veteranen al jarenlang tijdens iedere herdenking onderdak biedt. “De veteranen komen hier vooral voor dít” zegt ze “om met elkaar te praten. Het is nog steeds erg emotioneel voor ze.” Ze vertelt verder over de man die zij ieder jaar opvangt: “Ieder jaar gaat onze veteraan naar de plek waar een jongen uit zijn dorp begraven ligt. Hij legt dan zijn hand op de steen en zegt “Hello Norman, it’s Will.” Dan salueert hij. Elke keer dat hij daar staat, wordt hij emotioneel. Hij heeft die ouders ook nooit weer onder ogen durven komen. Hij voelde zich schuldig dat die jongen is gestorven en niet hijzelf.”

De oude mannen verlaten één voor één de ruimte. Nog zolang als ze kunnen, zullen ze hier ieder jaar weer herinneringen ophalen.

Dag 80 071

[notphone]

IMG_0269

IMG_0288

IMG_0289

[/notphone]

Vorige

Rijnwaarden (dag 79)

Volgende

Fruitcorso Tiel (dag 81)

42 Comments

 1. Hopelijk is het droog gebleven en heeft iedereen kunnen genieten van dit mooie evenement.

 2. Altijd weer indrukwekkend

 3. Paul Haarman ken jij dit? Ziet er fantastisch uit!!!

 4. Mooie foto mirre nog vele fijne kilometers gewenst.

 5. Fraaie foto veel plezoer nog met het lopen.grtn herman

 6. en dat had niet gebeurd als die Engelse maarschalk niet zo n hoogmoed had en had geluisterd naar de Poolse generaal

 7. wat een prachtig verhaal heb je er bij geschreven Mirre als je er goed bij nadenkt zit je thuis met tranen in je ogen achter je pc het is voor vele mensen een moeilijke tijd 2 oktober gedenken vele mensen de razzia in Putten is ook heel indrukwekkend

 8. Zag dat de aanvoerder van Vitesse zijn shirt aan een veteraan schonk

 9. Ben nog steeds onder de indruk van die mannen die toen hun leven hebben gewaagd…. Prachtig gebaar van Vitesse om de mannen zo te eren. Lof ..

 10. Altijd in druk wekkend ,bezocht zaterdag de grote begraaf plaats in Oosterbeek waar een veteraan werd bij gezet. Vroeger als lagere school leerling gingen we daar bloemen leggen .Ook hadden we Engelse oud soldaten in huis tijdens de herdenking.

 11. Prachtige foto om tezien xxx

 12. Het is jammer de mensen zijn het zo gauw vergeten

 13. Blijkbaar niet goed opgelet, zit wel in de buurt, doch je hebt de klok wel horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt.

 14. Geweldig zo als dit gedaan is dat is veel beter dan mijn herringen van 1944 ga ik voortaan deze herringen op slaan in mijn geheugen xx

 15. Daarom zeg ik dit zijn betere herringen om je te herringen dan van 1944 doet nog altijd pijn het was een prachtige zonnige dag toen de paracutisten naar beneden naar beneden kwamen en toen we later naar Ede gingen al die doden soldaten langs de weg lagen en mijn moeder maar roepen niet naar kijken maar ik ben het nooit vergeten !!!!!!

 16. Heel bijzonder “concert”.

 17. Geweldig zo als Kahsia het shirt weg gaf en het eresaluut na de eerste gaol top xx

 18. Mischien wel leuk voor ons Andre Scherpenisse??

 19. Suus Kuik Andre Klijnhout is dit wat wij hebbe gezien?

 20. Super mooi en zeker zeer respectvol eerbetoon aan hun die gevallen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén