Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

De steengroeve in Winterswijk (dag 84)

header-GelderseStreken
In de zomer van 2015 fietste ik in 100 dagen 5000 kilometer door Gelderland. Onderweg bezocht ik allerlei toeristische activiteiten. Dit is het verslag van dag 100.

De steengroeve in Winterswijk

Het kalksteen kraakt onder mijn voeten. Zo’n 240 miljoen jaar geleden zwommen hier nog enorme sauriërs; hagedissen van wel 2 meter lang en als je goed zoekt, dan zie je nog hun pootafdrukken en kun je er zelfs botten vinden!

Dag 84_070

De steengroeve in Winterswijk is 40 meter diep en wordt al bijna 100 jaar afgegraven voor muschelkalk. Dat gebruiken ze bijvoorbeeld om wegen mee te bouwen of om de wasbak in je badkamer van te maken. Winterswijk is de enige plek in Nederland waar dit type kalk aan de oppervlakte komt, daarom zijn ze hier zo druk aan het graven.

Inmiddels is de vierde groeve een feit. De andere drie worden niet meer gebruikt en zijn overgroeid met planten. In één van deze enorme kuilen heeft zelfs een Oehoe gebroed! De steengroeve is dus een interessante plek voor (amateur-)geologen, paleontologen en ook voor natuurliefhebbers. Elke eerste zaterdag van de maand mag je er naar binnen, maar je moet wel even reserveren bij het VVV.

Ieder jaar is in de steengroeve een theatervoorstelling. Dit jaar was er weer een (zo noemen ze het zelf:) “wervelend, betoverend en indrukwekkend concert in het meest imponerende openluchttheater van Nederland!” Zelfs vanuit Groningen werd mij gevraagd of ik ernaartoe ging, dus het steengroevetheater is wereldberoemd (in Nederland)! De tijdelijke tribunes in de steengroeve bieden plek voor 3.000 mensen per avond. Ik kom er volgend jaar voor terug 🙂

Het kalksteen kraakt onder mijn voeten. Ik pak een stuk kalksteen op dat 240 miljoen jaar geleden onder de grond verdween. Zou er misschien een fossiel in zitten?

Met dank aan:
Kees Meinderts, beleidsmedewerker archeologie bij Gemeente Winterswijk
Jan Goorhuis, cultuurhistorisch geweten van Winterwijk
Gerard ten Dolle, Directeur Sibelco Winterswijk (steengroeve)

Wie is al eens in de steengroeve geweest?

Vorige

MuZIEum, Nijmegen (dag 83)

Volgende

De Achterhoek (dag 85)

38 Comments

 1. ik vroeger heel vaak! maar ik woon vlakbij 😉

 2. Ja meerdere keren. En de musical Jesus Christ Superstar gezien. 🙂

 3. En de oehoe nestelt daar

 4. Vroeger als kind en heb er stage gelopen in de TD

 5. Als kind wezen hakken. Kijken naar motor trail en tegenwoordig als vrijwilliger bij het steengroeve theater

 6. Mooie plek is het ….. met mooie evenementen

 7. Ja geweest bij de uitvoering van Jesus Christ Superstar met een heel bijzondere akoestiek en verlichting. Een prachtige avond!

 8. En wie heeft er een keer deze theatervoorstelling van weerbewaking voorzien…. Idd Weeronline

 9. dan ik een keer naar de steengroeve om naar die reptielen spoor te zoeken.dat lijkt mij erg leuk en interessant om te doen

 10. Mooiiii, daar waren we gisteren nog, en heb je het een beetje droog gehouden?

 11. ik ben wel eens naar de steengroeve geweest.maar dat is al lang geleden toen ik klein was.

 12. Op fietsafstand van het mooie plaatsje Borken-Burlo! Ga je daar ook heen, langs de Borkense baan?

 13. Daar zaten in augustus 11000 mensen die genoten hebben van Symfonia II, van Bach tot van Buuren.

 14. Mijn man heeft hier altijd vroeger gespeeld en heel wat gevonden, hij verzamelde dat altijd, maar moeder vond dat rotzooi en heeft alles weggegooid, heel jammer , waren heel bijzondere dingen.

 15. Willy Te Winkel ben je hier wel eens geweest?

  • Ja ik ben er wel eens geweest,elk jaar wordt daar een musical opgevoerd.Het eerste jaar was dat Jesus Christ Superstar.(2010) Dit jaar was het Symfonia (Van Bach tot Van Buuren).Een geweldige belevenis er werken 400 vrijwilligers mee om het goed te laten verlopen.4 Avonden uit verkocht 11000 bezoekers.En vroeger met de kinderen Winterswijks goud gezocht.

  • volgende keer ga ik mee Willy 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén