Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

De Achterhoek (dag 85)

“Ik ga jou er vandaag van overtuigen dat dit het allermooiste stukje Gelderland is.” zegt Kees. Dat is nogal een belofte! Gisteren heeft hij me de steengroeve laten zien. Nu is een ander stukje Achterhoek aan de beurt.

De Achterhoek

“We rijden nu door een es heen” zegt Kees “zie je dat? Dáár is het landschap hoger.” Boeren haalden op de ene plek plaggen (grondlaag met begroeiing) weg en gebruikten ze ergens anders om het land te bemesten. Daardoor werden de heuvels – die er toen al waren – nog hoger. Rondom Winterswijk zie je veel van dit soort essen, waardoor het landschap een eigen karakter krijgt.

Het Korenburgerveen is een veengebied dat afgeplagd werd. Het is daardoor heel kaal met een paar plassen erin, maar er groeit van alles en het is een kleurrijk geheel. “Dit gebied is nu van Natuurmonumenten. Er is slechts één mevrouw die aanspraak heeft gemaakt op het gebied. Ze wil nog het recht behouden om er veen te winnen in het geval dat er oorlog uitbreekt.”

Verspreid over het landschap staan de mooie authentieke boerderijen met rood hout in de nok. “Dat grote huis daar is van de scholtenboer geweest. Dat was de beheerder van het land. Hij had ongeveer 12 boeren onder zich en die moesten steeds één-tiende van de oogst aan hem betalen.” We komen dichterbij “Hij woonde in het onderste gedeelte van het huis. Het bovenste gedeelte werd niet gebruikt, dat is er alleen voor de sier en als statussymbool.”

Nu zijn veel van deze boerderijen van het Geldersch Landschap. De mensen die erin wonen pachten het weer van hen. “We hebben hier de oudste schuur van Nederland” zegt Kees “hier heet dat een schoppe“. Hij komt uit 1544, is pas geleden opgeknapt en nu zit er een restaurant in.

Dag 84 073 copy

Dit is één van die oude schuren, waarvan de achtermuur helemaal uit één boom gezaagd is. De planken passen daardoor precies in elkaar.

Het heeft flink geregend de afgelopen tijd en ik fietste vanmiddag over de modderige zandpaden die je zo veel ziet in de Achterhoek. Ik vraag me weleens af waarom ze die niet verharden. Mijn fiets en ik zagen er zo uit:

Dag 85 048 Dag 85 046

Kees vertelt me dat de modderige paden er nog net zo uitzien als vroeger. Toen hebben hier karren overheen gereden en als je satellietbeelden maakt, dan kun je nog precies zien waar die karrensporen lopen. In de Achterhoek kiezen ze ervoor om de wegen authentiek te houden, net zoals de boerderijen en de essen “maar ze zijn wel bezig met het aanleggen van vier snelfietsroutes. Voor de mensen met een racefiets of elektrische fiets.” Gelukkig heb ik dikke mountainbike-banden.

Ik sluit mijn dag af bij Camping Groot Antink, waar ik een douche, wasmachine en een hogedrukspuit ter beschikking krijg. Het was één groot avontuur. “En, vraagt Kees met een brede grijns, is dit het allermooiste stukje Gelderland?”

Dag 86_031 Dag 85 088

Met dank aan:
Kees Meinderts, beleidsmedewerker archeologie bij Gemeente Winterswijk
Jan Goorhuis, cultuurhistorisch geweten van Winterwijk

Vorige

De steengroeve in Winterswijk (dag 84)

Volgende

Sauna Palestra in Braamt

11 Comments

  1. Kees heeft gelijk de Achterhoek zou dit meer moeten promoten

  2. Kees is zekers nooit in Heerde geweest?

  3. Laten wij deze natuur zo houden.

  4. Mirre als ik je foto’s weer zie geloof ik dat je des ondanks het slechte weer toch nog wel genoten hebt van de Prachtige Achterhoek wat i9s het daar mooi

  5. Kees heeft gelijk , vaak krijgen we gasten in B&B de weeversborch en we zijn gesitueerd in buitengebied van Aalten maar qua fietsen wandelen ed zijn de buitengebieden ( Woold, meddo, kotten ) toch prachtgebieden om te vertoeven dus stuur ik mijn gasten daar vaak naar toe

  6. zonder twijfel is de achterhoek het mooist! 😉

  7. Ik dit in het Korenburgerveen?

  8. Coulissen landschap, onwerkelijk mooi.

  9. Ja dat is het Korenburgerveen!

  10. Lijkt wel een schilderij van Monet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén