Het is niet zo druk vandaag, ondanks dat het stralend mooi weer is. Het is nog vroeg en misschien wel té vroeg om in de hete sauna’s plaats te nemen. Sommige mensen zitten nog aan het ontbijt, anderen luieren wat in de ligstoelen aan het meer en weer anderen liggen relaxed wakker te worden in het bubbelbad.

Zoutsteenmijn sauna

Wat ze je ook vertellen; de Veluwse Bron is niet te vergelijken met de Thermen in Bussloo. Ze hebben allebei hun eigen charme. Waar Bussloo de saunagasten tussen alle bomen en planten een beschut plekje biedt, heb je bij de Veluwse Bron alle ruimte.

Langzaam maar zeker druppelen de sauna’s vol en ook ik besluit een kijkje te nemen. Er zijn verschillende ‘huisjes’ en elke sauna heeft een andere temperatuur en luchtvochtigheid. Vanuit de ‘wildsauna’ heb ik mooi uitzicht over het aangrenzende meer. Ze zeggen dat je er weleens herten zou kunnen zien en dat verbaast me niets, zo aan de rand van de Veluwse bossen en heidegebieden.

Ik probeer diverse sauna’s uit, verbaas me erover hoe makkelijk ik 85 graden overleef, eet heerlijk in het restaurant en stap dan weer ‘als nieuw’ op de fiets: Door bossen en over heidevelden naar Uddel.