Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Het Dolfinarium in Harderwijk

Het is stralend mooi weer vandaag. Zúlk mooi weer zelfs, dat een zeeleeuw verkoeling zoekt onder de fontein. De robben maken veel lawaai. Het is het geluid waar Laura het over had toen ze me vorige maand rondleidde door Harderwijk. “Je kunt het aan de andere kant van de stad horen” zei ze “Ik vind het zó gezellig klinken!”.

Beneden is iemand bezig om de ramen van het bassin schoon te poetsen. Een paar dolfijnen zwemmen ernaartoe en drukken hun neus tegen het glas. “Dolfijnen zijn heel nieuwsgierig.” vertelt Taco Rietveld van het Dolfinarium “Als er mensen in de buurt zijn, dan komen ze altijd even een kijkje nemen.” Eéntje zwemt op zijn rug voorbij en ik maak snel een selfie. Ha, lucky shot! “Het zijn net kinderen van drie jaar oud. Ze willen altijd spelen en ze hebben ook allemaal hun eigen karakter. De ene is bijvoorbeeld eigenwijs en de andere teruggetrokken. Je moet ze veel aandacht geven, anders gaan ze zich vervelen.”

dolfinarium-dolfijn

Zijn de dolfijnen in Dolfinaria wel gelukkig? Daarover zijn de meningen verdeeld. Taco vertelt me dat de dolfijnen in het Dolfinarium hier geboren zijn. Als je ze in het wild zou uitzetten, dan kunnen ze niet overleven. Ze doen er in het Dolfinarium alles aan om het voor de dolfijnen zo leuk mogelijk te maken. Ze worden hier gemiddeld zelfs ouder dan in de natuur! Er is veel kritiek op het houden van dolfijnen, maar hoe is dit anders dan het houden van dieren in andere dierenparken of als huisdier?

Door het wateroppervlak bungelen twee voeten naar beneden. Zo’n driekwart van de medewerkers is alleen maar bezig met de dieren, om ze te voeren en aandacht te geven. Ze spelen samen met de dolfijnen met de bal, aaien ze en praten tegen ze. Ik kijk een tijdje toe en zíe gewoon dat er een band is tussen de verzorgers en de dolfijnen. Ze lijken het allemaal naar hun zin te hebben. “Als ze het niet leuk vinden, dan doen ze geen kunstjes. Het is dan aan ons om het weer leuk te maken voor ze.”

De 15 miljoen liter water waar ze in zwemmen is met containers uit de Noordzee gekomen. Eén van de dolfijnen zwemt met zijn oog dicht langs. “Die is aan het slapen” vertelt Taco. Dolfijnen slapen altijd met één hersenhelft tegelijk. Als hun rechteroog dichtzit, dan slaapt hun linkerhersenhelft en andersom! Zo blijven ze altijd waakzaam voor gevaar.

De tank van de walrussen is veel schoner dan die van de dolfijnen. Ze gaan als een stofzuiger over de grond heen. “De ijzeren pinnen die daar zitten om het raam op zijn plek te houden,” zegt Taco “hebben we extra goed vast moeten maken, want zelfs die maken ze los!”.

We zien nog bruinvissen (iets kleinere, bruine dolfijnen die in de Noordzee leven), roggen en haaien. In een kleiner aquarium zitten jonge Tongen (vissen). Sommigen hebben zo’n goede schutkleur dat je ze nauwelijks kunt zien! Tot slot ga ik naar Aquarella, de dolfijnenshow.

“Je komt hier drie keer in je leven,” zegt Taco tot slot “Als kind, als ouder met kinderen en als grootouder met kleinkinderen.” Wanneer ben jij voor het laatst in het Dolfinarium geweest?

Vorige

E-Fatbike rijden door bossen bij Ermelo

Volgende

MirreOpReis in de media

77 Comments

 1. een aantal jaren geleden was ik nog in het dolfinarium geweest.ik weet niet precies wanneer ik er ben geweest.ik vind wel harstikke schattig al die dieren

 2. Dat is toevallig; wij waren er vandaag! 🙂

 3. Een jaar of vijftien geleden toen de kinderen een jaar of tien waren . Oudste dochter is er nog een keer geweest om met ze te zwemmen! Voor nu welterusten! Fietse morgen wordt weer goed weer!

 4. Nee Mirre, daar zul je mij nooit meer vinden. Ik vind dat een niet prettig oord om het moeilijk uit te drukken. Maar even heel direct: het voelt als dierenmishandeling voor mij om zulke mooie, intelligente zeezoogdieren op die manier in bassins te houden. Ik word er verdrietig van.

 5. een aantal jaren geleden was ik nog in het dolfinarium geweest.ik weet niet precies wanneer ik er ben geweest.ik vind wel harstikke schattig al die dieren

 6. Dat is toevallig; wij waren er vandaag! 🙂

 7. Een jaar of vijftien geleden toen de kinderen een jaar of tien waren . Oudste dochter is er nog een keer geweest om met ze te zwemmen! Voor nu welterusten! Fietse morgen wordt weer goed weer!

 8. Nee Mirre, daar zul je mij nooit meer vinden. Ik vind dat een niet prettig oord om het moeilijk uit te drukken. Maar even heel direct: het voelt als dierenmishandeling voor mij om zulke mooie, intelligente zeezoogdieren op die manier in bassins te houden. Ik word er verdrietig van.

 9. het is wel even nadenken… de jongens waren 8 en 9 jaar oud, dus bijna 40 jaar geleden! Wordt ’t dus wel weer eens tijd!

 10. Ga er niet heen….zo verdrietig om te beseffen wat het met dieren doet als ze gebruikt worden ter vermaak van de mens…..

 11. Ik denk zo 20 jaar geleden. Maar vind het nu niet meer kunnen.

 12. In het Dolfinarium dat zal wel een jaar of 5 geleden zijn geweest. Een maand geleden ben ik er nog wel langs gefietst. Telt dat ook?

 13. Een aantal jaren geleden,maar het is en blijft altijd mooi om het te zien vind ik tenminste wel.
  Nog veel plezier.

 14. Lang geleden. Niet te betalen…

  • 28 augustus ben ik geweest met 4 personen en de korting van de Hema. €18,50 p.p. Op het einde van de dag kwam ik een oud collega tegen, en zij was er met haar zoontje, en had de tickets via vakantieveilingen, en ze was in totaal €18,- kwijt. Nog te doen. Het eten en drinken daar was goed te doen, maar je mag ook je eigen eten en drinken meenemen.😊

  • Klopt een gemiddeld gezin is al met al zo’n 200 kwijt incl alles. Maar ja waar niet tegenwoordig. Niet grappig meer

 15. Arme beesten worden mishandeld om kunstjes aan te leren en zijn vaak depressief en gefrustreerd door het kleine basin waar ze in leven..

 16. En heb je ook nog gezwommen met de dolfijnen?

 17. Deze foto op nummer 1 in je foto-top 5?

 18. Wij waren er vorige week 🙂

 19. Helaas al zeker 14 jaar geleden. Dat kan ik niet betalen

 20. Afgelopen 4 mei ws ook de laatste keer. Ik vond het allemaal niet zo bijzonder voor de prijs die ervoor betaald moest worden. Ik zie de dieren liever in vrijheid springen.

 21. In het wild ze te zien is meer de moeite waard en goedkoper ook (als je er eenmaal bent )

 22. Park valt een beetje tegen met de prijs kwaliteit verhouding. Zijn tegenwoordig mooiere parken voor dat geld. Begin volgend jaar dat nieuwe park in Emmen. Breng mn geld liever daar heen

 23. In het wild ze te zien is meer de moeite waard en goedkoper ook (als je er eenmaal bent )

 24. Park valt een beetje tegen met de prijs kwaliteit verhouding. Zijn tegenwoordig mooiere parken voor dat geld. Begin volgend jaar dat nieuwe park in Emmen. Breng mn geld liever daar heen

 25. Haha in 2000 voor het laast

 26. Je was bijna in Nunspeet… 🙂

 27. Vorig jaar zijn we er voor het laatst geweest ! (Begin van het jaar)
  De jongste lag toen nog in de maxicosi, dus heeft er weinig van mee gekregen ! Het is de bedoeling om volgend jaar weer te gaan !

 28. Wij waren er vorige week !!was heel gezellig!kinderen hebben heel erg genoten en wij ook!!

 29. Wij waren er vorige week !!was heel gezellig!kinderen hebben heel erg genoten en wij ook!!

 30. Lucky shot van mijn dochter vorige week in het Dolfinarium!

 31. Als kind, toen ik nog niet besefte hoe akelig dit moet zijn voor die dieren…. Ik kom er nooit meer.

 32. is lang geleden maar met een groot gezin nu moeilijk om dat te betalen

 33. is lang geleden maar met een groot gezin nu moeilijk om dat te betalen

 34. Ik kom pas naar het dolfinarium als het gesloten wordt 🙁 Wilde dieren horen in het wild te leven! En niet opgesloten in te kleine verblijven om trucjes te leren voor menselijk vermaak! walgelijk 🙁

 35. Ik kom pas naar het dolfinarium als het gesloten wordt 🙁 Wilde dieren horen in het wild te leven! En niet opgesloten in te kleine verblijven om trucjes te leren voor menselijk vermaak! walgelijk 🙁

 36. Nee sorry ik kom er niet meer sinds iemand me attent gemaakt heeft van de horror elk jaar van 1 september tot 1 maart in Taiji. Elke dag varen daar boten uit om dolfijnen op te jagen de cove in. De mooiste dieren worden ter plaatse uitgezocht door dolfinaria en de rest bruut afgeslacht voor hun vlees. De baby’s worden teruggegooid in zee en sterven een akelige hongersdood zonder hun moeder en familie om ze te beschermen. No way dat ik meewerk aan 1 van de ergste vormen van dierenmishandeling! Ik kwam altijd graag in het dolfinarium tot ik zag hoeveel leed er mee gepaard gaat 🙁

 37. Nee sorry ik kom er niet meer sinds iemand me attent gemaakt heeft van de horror elk jaar van 1 september tot 1 maart in Taiji. Elke dag varen daar boten uit om dolfijnen op te jagen de cove in. De mooiste dieren worden ter plaatse uitgezocht door dolfinaria en de rest bruut afgeslacht voor hun vlees. De baby’s worden teruggegooid in zee en sterven een akelige hongersdood zonder hun moeder en familie om ze te beschermen. No way dat ik meewerk aan 1 van de ergste vormen van dierenmishandeling! Ik kwam altijd graag in het dolfinarium tot ik zag hoeveel leed er mee gepaard gaat 🙁

 38. Weer zo’n figuur die opgesloten dieren die kunstjes moeten doen voor vermaak van de mensch, gaat promoten…. Ga lekker zelf in zo’n tank zitten… Bah! ! !

  • Ik snap je heel goed, maar hoe is dit anders dan andere dierentuinen en huisdieren? Ze worden goed verzorgd en tegen de verveling bezig gehouden met “kunstjes”. Het zijn intelligente dieren en als ze niet mee willen doen dan doen ze niet mee, maar krijgen ze wel gewoon te eten. Misschien is het eerder van belang om de vraag te stellen of dierentuinen in het algemeen nog wel van deze tijd zijn..

 39. Ik snap je heel goed, maar hoe is dit anders dan andere dierentuinen en huisdieren? Ze worden goed verzorgd en tegen de verveling bezig gehouden met “kunstjes”. Het zijn intelligente dieren en als ze niet mee willen doen dan doen ze niet mee, maar krijgen ze wel gewoon te eten. Misschien is het eerder van belang om de vraag te stellen of dierentuinen in het algemeen nog wel van deze tijd zijn..

 40. Zaterdag 3 oktober zijn we geweest.

 41. Begin vorige maand met een tweeling van 91 jaar en ze hebben genoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén