In de aanloop naar de Giro d’Italia doe ik verslag van de side-events in Gelderland. Vandaag: Arnhem. De Giro begint hier op zaterdag 7 mei aan de 2e etappe en op zondag 8 mei eindigt de 3e etappe hier.

Het Velperplein is veranderd in een heus Giro-plein. Er staan Italiaanse kruidenplantjes in de vorm van Italië, Italiaanse vlaggen en een enorme roze schildering van een fietser. Dit is een goede plek om in de sfeer te komen voor een Giro-wandeling door de stad.

Velperplein

De kruidenplantjes zijn er neergezet door kinderen uit Arnhem. Ontwerper Willem Jacobs heeft er een roze tuinslang doorheen gelegd die de route van de Giro d’Italia weergeeft.
De derde etappe eindigt op 8 mei eindigt hier op het Velperplein.

Gratis pizza

Giro Arnhem 048
Bij Italy Pizza deelden ze gratis pizza uit. Is dat niet toepasselijk?!

De Via del Re

Giro Arnhem 012 Giro Arnhem 004

Zelfs de Burgemeester heeft de Girokoorts flink te pakken. Hij doopt de Koningstraat om tot Via del Re. Hier ligt een roze loper en er hangen honderden roze shirts. Hiermee toont Arnhem maar weer aan een echte ‘modestad’ te zijn.

Arnhem Cafe Dudok 001

Aan de Via del Re vind je ook het roze gekleurde café Dudok, waar al diverse bekende wielrenners zijn aangeschoven voor een powerlunch.

Thialf, D’Giro Giorno

Spijkerkwartier

In Vrijstaat Thialf was zondag een Italiaans straatfeest met diverse sportieve activiteiten zoals slowbiken, fietsen tegen de klok, skateboarden en springen op het springkussen. Ook kon je je aanmelden voor de Piazza. Dat is een Italiaans gebruik waarbij mensen samen pasta eten aan lange tafels op een plein. Onder het genot van een heerlijke Italiaanse wijn natuurlijk…

Puglia

Over wijn gesproken: Het Wijnmuseum heeft speciale Vino d’Italia laten maken. Deze fruitige droge wijnen komen uit Puglia in het zuiden van Italië.

wijnmuseum arnhem

“Wist je trouwens dat je van rode druiven ook witte wijn kunt maken?” vraagt Henk: “De kleur komt uit de pitten en de schil, dus als je die verwijdert vóór het persen, dan krijg je witte wijn.” Henk is zelf naar Italië geweest om diverse wijnen voor het Wijnmuseum uit te zoeken. In één weekend ‘moesten’ ze 500 wijnen proeven. Als híj geen wijnkenner is, dan weet ik het niet meer!

Piazzas tijdens de Giro d’Italia

Heb je zin om mee te eten bij één van de Piazza’s tijdens het weekend van de Giro d’Italia? Je kunt deelnemen aan diverse Piazza’s. Ga voor meer informatie en aanmelding naar het Giro Informatiepunt in de Koningstraat (inmiddels omgedoopt tot Via del Re).

Arnhem Giro d'Italia 002

Hier hangen bovendien een aantal racefietsen van wielrenners die hebben meegedaan aan de Giro d’Italia. De rode fiets op de foto is van Joop Zoetemelk, de ‘beste Nederlandse wielrenner aller tijden’.
Reden genoeg voor een bezoekje!

Hoogte 80 festival

Giro Arnhem 031

Op zondag 8 mei kun je vanaf het festivalterrein Hoogte80 de fietsers de berg op zien klimmen.
De openingsparade staat er helemaal in het teken van de Giro d’Italia en verder is er een Piazza, Mercato, podium met live-muziek, mooie voorstellingen en een uitgebreid kinderprogramma.

Giro fietsroute

Giro Arnhem 022 Giro Arnhem 023

Wil je zelf een stukje van de Giro d’Italia fietsen? Fietsroutes door de omgeving èn een stadsplattegrond met alle events kun je ophalen bij het gezellig ‘roze’ Visit Arnhem op het station.

BONUS: 360 video

De Giro in Arnhem in 360 graden:

Meer weten over 360 graden video? Klik hier.

Alle blogs over de Giro d’Italia in Gelderland vind je hier.