Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Hanzestad Elburg

“Zie je dat huisje daar?” Anne-Marie wijst naar de maquette van Elburg “Dat is het stadskasteel van Elburg. De Hertog van Gelre is hier nooit geweest, maar als hij was gekomen dan had hij in dat kasteel geslapen. Zo logeerde hij iedere keer op een andere plek in zijn hertogdom.

Het is gezellig in het centrum van Elburg. De zon schijnt en de terrasjes zitten vol met toeristen. Dit is echt zo’n stadje waar je met veel plezier een aantal uren rond kunt dwalen. Het is niet zo groot: om precies te zijn 370 bij 240 meter en precies gebouwd in een rechthoek. Dat komt doordat de Hertog van Gelre op een gegeven moment bedacht had dat Elburg, in het noordelijkste puntje van zijn hertogdom, een strategische plek was om een vestingstad te bouwen. Voorheen was het een lintdorp, dus de architect kon er zijn gang gaan om er een zo praktisch mogelijk ingedeelde stad van te maken.

elburg-stad
Elburg van boven.

Elburg had nog een voordeel: Het lag aan de Zuiderzee. Daarmee werd het, toen de stad in 1396 na vier jaar bouwen klaar was, gelijk een Hanzestad. Helaas werd de Zuiderzee al snel té ondiep om te bevaren en “helaas” werd Elburg nooit aangevallen, dus die hele stad was eigenlijk nooit nodig geweest. Gelukkig maar voor ons, want daardoor is het altijd mooi bewaard gebleven.

Het museum heeft zes thema’s waaronder “Stad aan het water” en “Stad vol bedrijvigheid”. In een hele oude kappersstoel krijg ik een koptelefoon op en lijkt het net alsof de kapper mij allemaal oude verhalen en roddels uit de buurt vertelt.
“Nadat je het museum gezien hebt, moet je de stad in” zegt Anne-Marie “want dan komen de verhalen pas ècht tot leven.” Ze neemt me mee naar onder andere muurhuisjes (huizen die ontstonden in de inhammen van de stadsmuur) en de Vischpoort, waarvandaan we mooi uitzicht over de stad hebben.

vischpoort-elburg-001
De Vischpoort.

In de verte zien we de kerk van Elburg. Een mooie torenspits heeft hij niet. “Die is afgebrand” zegt Anne-Marie “en ze hebben er dat kleine puntje voor in de plaats gezet.” De meeste Elburgers steken niet onder stoelen of banken dat ze dat lelijk vinden. “In de jaren ’60 schijnt er een bericht in de krant gestaan te hebben. De burgemeester kondigde aan dat op 1 april de ‘puist’ (zoals hij genoemd wordt) met explosieven van de toren geblazen zou worden. Er zijn daadwerkelijk mensen komen kijken, maar het was natuurlijk een 1-april grap!”

Op de terugweg herken ik het straatje waar mijn pension in staat: “Volgens mij woon ik hier.” zeg ik en Anne-Marie moet lachen: “Voor één nacht, net zoals de Hertog van Gelre!”

haven-elburg-002
De haven van Elburg.

Tip: Met de app Layar kun je zoeken op Mijn Gelderland. Daarmee kun je door de stad lopen en op bepaalde punten zie je dan, door de telefoon, het verleden tot leven komen. Deze app werkt niet alleen in Elburg, maar ook voor de andere Hanzesteden zoals Zutphen en Nijmegen.

Lees verder over Harderwijk, Doesburg of bekijk de sfeerimpressie van Culemborg.

Vorige

MirreOpReis in de media

Volgende

Apen voeren in de Apenheul, Apeldoorn

17 Comments

  1. He bekend straatje. Ben ik van de zomer ook op de fiets door gekomen.

  2. Wij zijn hier afgelopen zomer ook geweest mooie plaats.

  3. een van de mooiste stadjes aan het veluwemeer met prachtige oude gebouwen . voor wat betreft de een april grap ik heb al eens iemand op pad gestuurd om een plintentrapje te halen met als gevolg de persoon kwam er achter dat deze niet bestond maar ondertussen wel lekker een halve dag van andere dingen heeft genoten

  4. groetjes uut Nunspeet 😀

  5. Mooi plaatsje, zo heeft Gelderland veel mooie streken…

  6. Elburg is echt een heel mooi stadem,veel te bekijken prachtig!!

  7. Ik heb dit jaar al 2 x door Elburg gefietst! Prachtig!

  8. Heb ik nooit gedaan, ben wat dat betreft best een zeikerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén