Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Paleis het Loo (dag 40)

Paleis Het Loo is echt een sprookjeskasteel en we mogen vandaag het dak op! Het paleis werd gebouwd door stadhouder Willem III  en zijn Engelse vrouw Mary Stuart. Zij trouwden al heel jong met elkaar en kochten eerst het jachtslot ernaast. Langzaam maar zeker werd Paleis Het Loo opgebouwd tot wat het nu is.

De tuinen van Paleis Het Loo, Apeldoorn

Paleis Het loo 033

Erg bijzonder zijn de tuinen bij het paleis. Het was destijds heel erg “in” om baroktuinen aan te leggen; dat is een Franse stijl waarbij alles symmetrisch is. Vanaf het dak van Paleis Het Loo kun je dat heel goed zien:

Dag 40_021

Tussen de planten rondom Paleis Het Loo staan diverse goden en godinnen. Apollo bijvoorbeeld zorgt voor de rust en de vrede en hij staat er omdat Willem vond dat hij zelf ook voor rust en vrede in zijn rijk zorgde. De godin van het fruit staat er omdat Mary Stuart erg van fruit(bomen) hield en ook zelf jam maakte en middenin de tuin staat Venus. Zij is de godin van de liefde en Willem hield zóveel van Mary, dat hij haar terugzag in het beeld. Hij zei: “Mijn lieve Mary is overzee naar me toegekomen en zij mag geëerd worden.”

Dag 40_047

Behalve van fruit leefden de bewoners van Paleis Het Loo van de jacht en haalden ze hun eten uit de visvijvers en de moestuintjes.

In het midden van de tuin staat een grote fontein. Deze heeft hij laten plaatsen om de Franse koning Lodewijk de 14e af te troeven. Die had namelijk ook zo’n fontein, alleen is die van Willem met 13 meter hoogte precies 1 meter hoogte dan de Fanse variant!

Dag 40_050

Eigenaren van paleis Het Loo

Het verging Willem en Mary helaas niet zo goed, want Mary werd ziek van de pokken en overleed al vroeg. Ze hadden geen kinderen, dus er is daarna lang ruzie geweest over wie Paleis Het Loo mocht hebben.

De laatste van het koningshuis die hier heeft gewoond is Wilhelmina. Daarna is het een museum geworden.

Dag 40_005 Dag 40_006

Nu is er een tentoonstelling over Keizerin Sisi (Elisabeth) van Oostenrijk. Zij was een echte sprookjesprinses: Mensen vonden haar mooi, lief en intelligent. Ze trouwde met de Hongaarse prins Franz Joseph. Er zijn veel films over haar gemaakt waarin de sprookjesachtige kant van haar bestaan wordt belicht, maar in werkelijkheid was ze niet gelukkig. Deze tentoonstelling toont beide kanten van keizerin Sisi. Er zijn originele kledingstukken en spullen uit haar paleis te zien.

Paleis het Loo in 360 graden

Je kunt deze 360 graden-video het beste bekijken in de Chrome webbrowser of op een smartphone in de YouTube-app. De smartphone beweeg je letterlijk om je heen om rond te kijken. Op de computer kun je het beeld slepen met de muis.

Meer leuke activiteiten in Gelderland vind je op deze pagina.

Vorige

Lumido Apeldoorn (dag 39)

Volgende

Golfclinic bij ’t Zelle in Hengelo (dag 41)

28 Comments

 1. Allereerst me kinderen:)en als me wenst uit komt dan ben ik gelukkig:))

 2. Mijn lieve man ons prachtige gezin waar sinds ekele maanden een lief kleinkind bij is gekomen de fijne mensen om ons heen de zon en het mooie land waarin we wonen.

 3. Vooral mijn kinderen en mijn goede gezondheid, maar ook m’n heerlijke huisje, lieve vriendinnen en familie.

  By the way, wel een mooie tentoonstelling hè?

 4. Dag mensen om mji heen.en mjin hondtje.gr.Gilda.

 5. gezelligheid om me heen en genieten van de natuur en de rust in het bos

 6. Tevreden zijn met wat er om me heen gebeurd, maar vooral genieten van alles wat groeit, bloeit, zingt en doet.

 7. Ben je ook nog door het aangrenzende park gaan wandelen? Dat is echt prachtig!!

 8. Het Loo is hartstikke mooi!

 9. Dat ik met een zus deze expositie over Sissi bezocht en we herinneringen ophaalden aan de vele keren dat we als jonge meisjes zwijmelden bij de Sissi-films.

 10. Mijn gezin en al het moois wat het leven ons biedt.

 11. Liefde en het fijn hebben met man kinderen en kleinkinderen en Gods zegen over ons

 12. van grappige dingen zien en lekker eten en drinken, mensen kijken dus!een gemoedelijk terras leent zich daar uitstekend voor;

 13. Geluk zit in je hart. ..het kan een heel klein dingetje zijn …laat ik het hier bij laten

 14. Wat maakt mij gelukkig? Kamperen met m’n tentje op Dde Hoge Kuil in Culemborg, aan de rand en dan genieten van de bomen, de paarden, de weidsheid, van de ooievaars, van de speelgoedautootjes op de Lek dijk…..terwijl de zon ondergaat en de wolken allerlei kleuren krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén