Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Rijnwaarden (dag 79)

Heb je ooit van het Gelders eiland gehoord? Ik tot vandaag nog niet. Het is een gebied bij Lobith dat ingesloten is door de Waal, de Rijn en het Pannerdens Kanaal. Het is eigenlijk een schiereiland, maar bewoners praten graag over ‘het eiland’. De sfeer is er ook heel anders, aldus de bewoners. Ik ging er een kijkje nemen samen met één van die bewoners: Theo Rutten.

Recreatie in de gemeente Rijnwaarden

IMG_0169
Ons startpunt is Tolkamer. Weer zo’n plaats met een bijzondere naam. Die komt van het feit dat het aan de grens met Duitsland ligt. Alle schepen die hier tot 1991 het land binnen kwamen, moesten hier tol betalen! We lunchen dan ook in het gebouw dat vroeger een tolkamer was. Het is nu een hotel-restaurant.

Dag 79 028

Vanuit het Toeristisch informatie punt maken we na de lunch een tochtje met de boot over het Bijland. Dat is een groot meer dat nu als recreatieplas gebruikt wordt. Je kunt er kamperen, zonnen op het strand en varen naar één van de drie eilandjes. Bovendien kun je er mooi fietsen en wandelen in de omgeving. Het gebied is razend populair bij de (voornamelijk Duitse) bezoekers.

Dit meer is ontstaan doordat hier vroeger klei werd gewonnen voor de steenfabrieken (zoals de Steenoven, waar ik op dag 48 stenen heb gebakken). Het verhaal gaat trouwens nog verder terug, want er schijnt zelfs een Romeins dorp onder het meer te liggen met huizen, pottten en zwaarden. Een soort Atlantis dus. Spannend!

Komend weekend vindt je er het 3 Oever Festival, een festival met kunst, cabaret en muziek waarbij je steeds met pontjes wordt overgezet naar de volgende locatie. Meer informatie? Zie http://beleefrijnwaal.nl/het-eerste-3-oever-festival-op-20-september-2015/

Met dank aan:
Theo Rutten, Toeristisch Informatie Centrum (TIC)
Henk Willemsen, Toeristisch Informatie Centrum (TIC)
Fons en Annie Seising, De Swaenebloem
Vivian de Klein, Toerisme & Recreatie
Jan Verhagen, Archeoloog
Margaret Beijer, De Tolkamer
Frank Cornielje, De Bijland
Kade 7

Vorige

Museumpark Oriëntalis (dag 78)

Volgende

Bridge to Liberation experience, Arnhem (dag 80)

24 Comments

 1. Alweer een mooi verhaal wat had je slecht weer vandaag, respect hoor!

 2. de naam lobith en tolkamer die plaats namen komen mij bekent voor. maar ik wist niet dat dat ooit een eiland is geweest. ik ben een keer in tolkamer geweest daar ben ik met de personeelsvereniging van mij bedrijf op de partyboot geweest.en we zijn tot aan de waalbrug van nijmegen gevaren en daarna weer terug naar tolkamer .erg mooi z,on tocht.

 3. Mooie omgeving …. Toch bij de Blauwe kamer …!!!!!

 4. prachtig Mirre weer een ervaring rijker

 5. Meisje meisje… wat heb je weer moeten waterfietsen! Ik leef met je mee … Morgen hopelijk iets beter weer..
  ⛅️☀️

 6. … en weer genoten van je spannende relaas!

 7. Bij Spijk komt de Rijn NL binnen. Op school leerden we Lobith. Niet de waarheid. Ergens ooit gehoord dat binnenschippers (richting Duitsland) een Rijnpatent behoorden te hebben. Andersom was een vaarbewijs voldoende.:-)

 8. Op de foto ziet het er spannend, enigszins onheilspellend uit. Doe voorzichtig!

 9. Jammer van het weer….maar desondanks genieten

 10. wat zie en leer jij een boel interessante dingen. trapze!

 11. Hier is mijn Douane leven begonnen in 1967.

 12. fantastisch wat je in 1 provincie kunt beleven . Mooie verslagen en foto’s. En mocht de oom in de steengroeve Hans heten, doe hem dan de hartelijke groeten.

 13. Heb er begin jaren tachtig gewoond en gewerkt als douane ambtenaar. Bijzonder mooie omgeving. Aanrader is de elterberg. Is na WO 2 lange tijd de hoogste berg van Nederland geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén