Toerist in Gelderland

De leukste uitjes en overnachtingen in Gelderland!

Stadswandeling Zaltbommel

Op een regenachtige dag kom ik veel te weten over Zaltbommel tijdens een stadswandeling door het gezellige centrum. Als je goed kijkt, valt hier veel te ontdekken. Ga je mee?


Zaltbommel ligt in het Gelderse Rivierenland, aan de rivier de Waal. Zaltbommel was vroeger een vestingstad en dit kun je nog steeds zien aan de vorm van de grachten die het historische centrum omringen.

Zaltbommel 004
Ik ga vandaag op pad met Edmee van Sonsbeek van TRIP Zaltbommel en Marijke van Rijen van het Gilde van Stadsgidsen in Zaltbommel.

Zaltbommel 009
Deze stadspoort is de laatste die nog over is van de 5 oude toegangspoorten tot de stad. Hij dateert uit de 14e eeuw.

Zaltbommel 002
Zaltbommel betekent letterlijk: “Droge plek waar bomen groeien” (Bommel). Het woordje “Zalt” is ervoor geplakt omdat hier later zout werd overgeladen van grote op kleinere schepen en handelaren moesten daarvoor tol betalen aan de stad. Het zout werd gebruikt voor het inzouten van vis.

Zaltbommel 001
En temidden van die rommel, rommel, dreef de torenspits van Bie-Ba-Bommel… Ik leerde het als kind al en je ziet de toren al van ver. Het verhaal is echter niet waar: De toren dreef nooit temidden van de rommel. Volgens stadsgids Marijke is Zaltbommel zelfs een hele schone stad!

Zaltbommel 006
Beroemd in Zaltbommel zijn de gootspoken. Het zijn beeldjes die in de dakgoten geplaatst zijn en de deur in de gaten houden. Iemand had er ooit één door kunstenaar Joris Baudoin laten maken en nu zijn er al 28 verspreid door Zaltbommel, variërend van een varken tot een zwaan.

Zaltbommel 008 Zaltbommel 010
Gootspook 2: Met een zak patat boven de snackbar.
Gootspook 3: Deze bakkersknecht wil het onderste uit de stroopton halen! Bij deze bakkerij zijn heerlijke spritsen te koop op basis van een geheim recept.

Zaltbommel 005 Zaltbommel 003
Links: Het geboortehuis van de heer Philips. Inderdaad: De vader van…! De familie had achtereenvolgens een tabakswinkel, een bank en daarna de Philips-fabriek.
Rechts: De Oude Watertoren bij Zaltbommel pronkt al 100 jaar aan de Waal.

Zaltbommel 007
Zo zag deze gevel er vroeger uit. Hij dateert uit de 16e eeuw en was van Johan van Rossem, broer van de maarschalk Marten van Rossem. Toen het huis afgebroken werd omdat het vervallen was, vond iemand dat zonde en heeft een deel van de gevel verplaatst en voor zijn eigen huis gezet. Omdat er blote mannetjes op staan, heeft het huis de bijnaam “Huis van de onbeschamde” gekregen.

Zaltbommel 012
Dit gebouw was van Maarten van Rossem, een beruchte legeraanvoerder uit de 16e eeuw. Hij ging regelmatig op rooftocht: Mensen moesten geld aan hem betalen en anders stak hij hun huizen in brand. Hij kwam dan ook regelmatig met karren vol goud terug en het verhaal gaat dat de “pot met goud” nog steeds in de kelder verscholen ligt.

Zaltbommel 011
Fiep Westendorp is in Zaltbommel geboren. Jip&Janneke staan hier ter ere van haar.

Meer weten over Zaltbommel? Boek een tour bij TRIP Zalbommel!

Vorige

Stadsrondleiding Harderwijk

Volgende

Kasteel Ammersoyen

10 Comments

  1. Mooie foto’s. Jammer van het druilerige weer. Maar goed daar kun je op kleden.

  2. weer heel veel geleerd Mirre! 🙂

  3. Geniet weer van je verhaal en de foto’s

  4. …en temidden van die rommel, rommel, dreef de torenspits in t rond…

  5. Mooie foto’s vandaag genomen zie ik

  6. jij komt op echt leuke plaatsen met die fietstocht. Zaltbommel…leuk. Succes verder

  7. bijna goed niet in t rond maar van bommel!Liesbeth.

  8. Prachtig mooi plekjes…….paradijs….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén